Hjortø gamle mølle er oprindeligt både et pumpeværk og en kornmølle drevet af vinden.

Foto ca. 1950

Efter den er gået ud af drift, har den tjent som sommerbolig. 

Tandlæge Fredslund købte møllen i 1950.

Lotte, Harald og Nora hjælper familien med at få flyttet deres sager fra havnen til møllen.

Fredslund kendte Hjortø fra krigens tid, da Fredslund flygtede til øen for at skjule sig for tyskerne. Han havde haft frihedskæmpere boende i kælderen. Måske ikke så god en ide, da nabohuset blev brugt som tysk laseret. Fredslunds børn havde det fint med tyskerne og morede sig med at gå vagt som dem. En dag fandt Klaus en håndgranat, som han stolt viste sin mor. Moderens forskrækkelse blev ikke mindre, da knøsen erklærede, at den skam var ufarlig, for han havde banket på den med en hammer.

Om sommeren slog Freslund og hele familien lejr på Halen og levede som nudister.

Harald er på vej ud med hestene. Nora måtte ikke ride hestene ud, da Fredslund familien var nudister.

Ude på Halen. Nora er alligevel sammen med hestene og sin far Harald ude på Halen. Klaus Fredslund (med badebukser) står spændt og venter på at få en ridetur på Tulle eller Lotte.

Erna og Vera på trappestenen ved møllen.

Fredslund svigersøn, Niels Jørgen Nielsen fortæller om dette billede:

“Jeg regner med, at de er taget sommeren 1970. I forbindelse med møllens 100 årsdag holdt mine svigerforældre en fest i forsamlingshuset for øens beboere, og da det kom Fyns Amtsavis for øre, sendte de et fly op for at tage nogle billeder, og det er nok et par af dem. 

Det var en fornøjelig fest, og den første, jeg deltog i sammen med øens beboere. Jeg kom nemlig til Hjortø første gang i sommeren 1967.”

Møllen blev i 2015 købt af arkitekt Karl Ramvad, som gik i gang med en tiltrængt renovering.

2016

Maleri af Hjortø med Den Gamle Mølle udført af kunstneren Lotte Lamp, Kirkeby.

Lotte fortæller:

“Historien bag maleriet er den, at en af jægerne på Hjortø har bestilt maleriet med området ved Den Gamle Mølle til en af sine jagtvenner i gave. Jeg blev meget beæret over opgaven og gik til staffeliet med ydmyghed. Jeg fik frit løb mht. fortolkning, så kreativiteten kunne blomstre, og farverne fabulerede på lærredet indtil, jeg var tilfreds med motivet. Det blev så til en blanding af naturabstraktion og figurativ genkendelighed krydret med fantasiens leg med det himmelske lys og Hjortø svævende på en sky.”